Planinarenje

Staza Banjalučke Transverzale je dužine 15 kilometara, pogodna za sve uzraste jer nije tehnički zahtjevna. Potrebno je da imate samo dovoljno kondicije da prepješačite rutu.

Prolazi blagim stazama kroz crnogoričnu i listopadnu šumu. Na njoj se nalazi Spomenik palim Krajišnicima iz, borcima NOB iz 2. svjetskog rata, koji predstavlja jednu od atrakcija Banja Luke. Staza se poslije posjete spomeniku spušta stepenasto do sledeće banjalučke znamenitosti, termalne vodene banje koja datira čak iz rimskog perioda – Vrućice. Prelazi se preko visećeg pješačkog mosta rijeka Vrbas i nastavlja se stazom koja podsjeća na pejzaže iz Gospodara prstenova, kanjonom rječice Suturlije. Završetak staze je na planinarskom domu Šibovi gdje se uz muziku i piće organizuje ručak i druženje.

Dužina staze: 15 kilometara / 10 milja

Težina staze: 3/5

Tehnička zahtjevnost: Ne (samo planinarska obuća)

Opciono: mogućnost dogovaranja druge rute za planinarenje.

Za sve kojima je BL Transverzala predugačka nudimo kraću stazu u dužini od 8 kilometara, pogodna za sve uzraste i kondicione spreme.

Staza polazi od Vrbasa, uspinje se šumskom stazom do Spomenik apalim Krajišnicima iz, borcima NOB iz 2. svjetskog rata, koji predstavlja jednu od atrakcija Banja Luke. Staza se poslije posjete spomeniku spušta stepenasto do sledeće banjalučke znamenitosti, termalne vodene banje koja datira čak iz rimskog perioda – Vrućice. Moguća je organizacija prevoza do planinarskog doma Šibovi radi druženja i ručka.

Dužina staze: 8 kilometara / 5 milja

Težina staze: 1/5

Tehnička zahtjevnost: Ne

Opciono: mogućnost dogovaranja druge rute za planinarenje

Uz planinarenje imamo u ponudi i smještaj u velikoj planinskoj kući za 26 osoba.


Planinarenje

€10,00

po osobi

Planinarenje i smještaj

€15,00

po osobi